Přestupujete na návazný let? Zpoždění letu vám to může velmi zkomplikovat!

Pokud má let zpoždění, mnoho cestujících už přemýšlí, jaké komplikace jim to přinese. O něco více vrásek pak mají ti, kteří následně přestupují na návazný let. S každou další minutou zpoždění se zvyšuje riziko, že na druhé letadlo nestihnou přestoupit, případně jim uletí ještě než se na letiště vůbec dostanou. Jak je to v takové situaci s finanční kompenzací?

Aby měl cestující kvůli zmeškání návazného letu nárok na odškodnění, je nutné, aby byly splněny dvě podmínky. Za prvé je potřeba, aby bylo zpoždění letu zaviněno dopravcem – nesmí jít o zpoždění kvůli počasí, stávce nebo třeba politické nestabilitě, bezpečnostním opatřením, řízení letového provozu a podobně. Druhou důležitou podmínkou je pak to, že všechny lety, tedy první let i další, na které přestupujete, musí být v rámci jedné rezervace, tedy na jedné letence.

Zmenšit riziko toho, že nestihnete návazný let můžete i vy sami při nákupu letenky. Zde doporučujeme sledovat, kolik času na přestup budete mít a uvážit, zda je tento čas dostatečný. Každé letiště si sice určuje minimální dobu přestupu, ale to nemusí znamenat, že je dostatečná a let určitě stihnete. Je dobré uvážit, kolik času reálně přestup zabere. Zamyslete se, jak velké je letiště, na kterém přestupujete a jestli ho znáte, nebo na něm budete poprvé. Nezapomínejte také na to, jak rychlou máte chůzi a zda nemáte zranění nebo onemocnění, které by vás mohlo zpomalit a berte v potaz i své případné spolucestující – především, jedná-li se o děti nebo naopak starší osoby. A nakonec: i na přestupu vás bude čekat bezpečnostní kontrola na kterou můžete stát dlouhou frontu, která vás může zdržet.

2017-11-12T21:26:45+00:00